Baby veel te vroeg geboren
Wat gebeurt er met het verlof na de bevalling en hoe zit dat voor de partner?
Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap worden alle organen aangelegd. Nadat deze organen zijn aangelegd, moeten de organen verder groeien en uitrijpen. Als een baby veel te vroeg is geboren, kan het zijn dat de orgaansystemen nog onrijp zijn. Een baby die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken wordt geboren, wordt prematuur genoemd.
Een te vroeg geboren baby is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Hieronder wordt stil gestaan bij de gevolgen voor het verlof na de bevalling en het verlof voor de partner.
Bevallingsverlof
Je hebt altijd recht op minstens 16 weken verlof. Wordt je baby na de geboorte in het ziekenhuis opgenomen, dan kun je in sommige gevallen langer met bevallingsverlof.
Als de baby na de geboorte meer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet blijven, mag het bevallingsverlof langer duren (maximaal 10 weken). Het UWV berekent de extra dagen verlof in 4 stappen:
Voorbeeld
6 weken voor de uitgerekende datum neem je zwangrschapsverlof op. Je bevalt vervolgens 2 weken voor de uitgerekende datum. Je hebt dan maar 4 weken verlof gehad. Het bevallingsverlof duurt dan 12 weken in plaats van 10 weken. De baby ligt binnen deze 12 weken bevallingsverlof in totaal 6 weken in het ziekenhuis.
Hoe vraag je dit aan?
Het UWV neemt een aanvraag voor verlenging van het bevalingsverlof in behandeling als je een verklaring van het ziekenhuis hebt. Vraag een verklaring aan het ziekenhuis waarin staat dat jouw baby was opgenomen in het ziekenhuis, of dat de baby nog in het ziekenhuis ligt. Vraag bij elk ziekenhuis een verklaring aan als de baby in meer dan 1 ziekenhuis heeft gelegen.
Partnerverlof
Sinds 1 januari 2019 krijgen partners die in loondienst werken eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Bijvoorbeeld, werkt je partner 4 dagen 8 uur per dag, dan krijgt je partner 32 uur verlof: 4 x 8 uur. De werkgever betaalt het loon 100% door. Het verlof kan naar eigen inzicht worden opgenomen, binnen vier weken na de geboorte van het kind.
Vanaf 1 juli 2020 komt er nog een aanvullend geboorteverlof bij. Partners kunnen tot 5 weken extra verlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. De werkgever betaalt ten minste 70% van het maximale dagloon en krijgt dit vervolgens vergoed van het UWV.
Voor partners is er minder verlof beschikbaar. Partners zullen met de werkgever (en eventueel met de bedrijfsarts of bedrijfsmaatschappelijkwerker) om de tafel moeten om het een en ander te bespreken om tot een goede oplossing te komen. Bespreek de mogelijkheden van zorg- en calamiteitenverlof, vakantieuren en/of het opnemen van ouderschapsverlof.
Wil je meer informatie of heb je vragen over verlofregelingen die gelden in jouw specifieke situatie? Neem contact op voor de mogelijkheden.
Almost done…
We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!
OKSubscriptions powered by Strikingly