Return to site

Bereid je voor: kolven op het werk

Het voedingsrecht van de werkende moeder

· Werkgever,Juridisch advies,Coaching

Vanaf het moment dat je een kindje verwacht komt er veel op je af. Een van de dingen waar je over wilt nadenken als je borstvoeding geeft is, of je dit wilt blijven doen als je weer aan het werk gaat. In het navolgende kort aandacht voor de regels en het treffen van voorbereidingen omtrent borstvoeding/kolven in combinatie met werk.

Regels

Tot je baby 9 maanden is, mag je onder werktijd borstvoeding geven of kolven. Je dient jouw werkgever hiervan op de hoogte te brengen. Je werkgever heeft de plicht om jou hiertoe de gelegenheid te bieden. Het werk mag je zo vaak en zo lang onderbreken als nodig is, maar de onderbrekingen mogen gezamenlijk niet meer dan 1/4 van de werktijd per dienst bedragen. Het tijdstip en de duur van de onderbrekingen stel je vast na overleg met je werkgever. De onderbrekingen gelden als arbeidstijd en je werkgever betaalt het loon door.

Na 9 maanden is het nog steeds mogelijk om borstvoeding te geven of te kolven op het werk, maar dan je dit doe je in je eigen tijd. Bijvoorbeeld tijdens een lunchpauze.

De werkgever mag jou niet benadelen omdat je gebruik maakt van het recht om borstvoeding te geven of te kolven. Bijvoorbeeld: de werkgever moet rekening houden met het kolven bij het bepalen van de hoogte van targets.

Voorbereiding

Voordat je begint met werken kun je jezelf alvast voorbereiden op borstvoeden of kolven in combinatie met werk:

 • Ken je rechten.
 • Vertel collega's dat je het plan hebt om onder werktijd borstvoeding te geven of om te kolven op het werk. Dit is geen verplichting, maar zo weten en begrijpen zij dat je op momenten niet bereikbaar bent. En bovendien kunnen vergaderingen beter worden afgestemd. 
 • Door de wens om te kolven bespreekbaar te maken voordat je weer gaat werken, heeft de werkgever de mogelijkheid om een geschikte ruimte te regelen. Het moet een geschikte ruimte zijn die dicht kan en waar niemand naar binnen kan kijken. Belangrijke richtlijnen volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waaraan de ruimte moet voldoen zijn:
  • Van binnenuit af te sluiten
  • Hygiënisch
  • Voldoende rust en privacy
  • Een bed of rustbank
  • Voldoende verse lucht 
  • Geen gevaarlijke stoffen en verontreinigingen
 • Is het voor de werkgever niet mogelijk om een geschikte ruimte te regelen, dan zijn er alternatieven. Namelijk, zelf voor een geschikte ruimte zorgen of het werk onderbreken om je baby borstvoeding te geven - bijvoorbeeld als je baby wordt verzorgd in de buurt van waar je werkt.

Meer informatie over het voedingsrecht kun je hier vinden. Indien je juridisch advies wenst en/of coaching, kun je contact opnemen met Her Story om de mogelijkheden te bespreken.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly