Return to site

Crisis: Where do we go from here?

Wat hebben de coronacrisis en de identiteitscrisis na het krijgen van een baby, met elkaar gemeen?

· Coaching

We leven in een tijd van ‘crisis’, definitie volgens de Van Dale: ‘gevaarlijke toestand’. Volgens Wikipedia: “leenwoord uit het Latijn, in de betekenis van ‘keerpunt’ voor het eerst aangetroffen in het jaar 1763”.

Beide benaderingen passen bij de situatie waar we nu wereldwijd in zitten: de coronacrisis. Het voelt voor velen bijna dagelijks als een gevaarlijke toestand, bijvoorbeeld door de nieuwsupdates met nieuwe aantallen besmettingen, ziekenhuis- en IC-opnames, sterfgevallen per dag, allemaal als gevolg van het virus. En toch kan deze crisis een keerpunt betekenen. Een moment waarop kansen keren en er een beslissende verandering plaatsvindt. De vraag ‘Where do we go from here’ past hier goed bij en geeft ons allen hopelijk stof tot nadenken nu en voor wanneer de coronacrisis voorbij is.

Deze vraag kan ook gesteld worden bij andere crisisvormen. ‘Where do we go from here’ bij het ervaren van een identiteitscrisis na het krijgen van een baby; wie ben jij als vrouw? Wie ben je als moeder? Moeder worden gaat hand in hand met een verschuiving van de identiteit, van het wezen van je persoon. Het is één van de belangrijkste veranderingen - een keerpunt if you will - die een vrouw meemaakt in haar leven. Niet voor iedereen verloopt deze bijzondere transformatie periode zonder slag of stoot.

Where do you go from here? Ik wist vanaf de eerste dag na de bevalling: nu is alles anders. Ook al was de voorbereiding op de geboorte van ons kindje nog zo goed, ik had mij uiteindelijk niet kunnen voorstellen dat dit kleine mensje zo diep de gevoelens, gedachten en gebeurtenissen om zich heen zou beïnvloeden en bepalen. Ik ben veranderd. Mijn wezen en mijn blik op mijn realiteit is veranderd. Ik moest mezelf als moeder opnieuw uitvinden. Als ik had geweten dat anderen zich ook zo voelden tijdens dit proces en deze transformatie, had het mij veel meer houvast gegeven. Gelukkig weet ik dat nu.

We leven in de tijd van de coronacrisis, en mogelijk ervaar je daarnaast ook je eigen persoonlijke crisis als (nieuwe) mama. Voor een outreach naar jou, hierbij iets om je aan vast te houden:

  • Leer je emoties toe te laten; je emoties mogen er zijn.

  • Doe de dingen met aandacht, leer je aandacht beter te richten op waar het om gaat op dat moment. Je wordt hierdoor bewuster van jezelf en je zit minder ‘in je hoofd’.

  • Stop met de strijd iets te willen veranderen. Je zult zien dat er ruimte ontstaat voor het toelaten van de verandering.

  • Wees lief voor jezelf; (ver)oordeel jezelf niet en reageer niet impulsief. Observeer (als een helikopter) je ervaring. Dit vergroot je medeleven met, en tolerantie voor jezelf. Het helpt je om jouw eigen mogelijkheden te accepteren.

Be kind, take care & be safe.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly