Return to site

Taboe: depressieve klachten tijdens zwangerschap

· Coaching

Zwanger én somber. Helaas rust hier nog steeds een taboe op. Aanstaande en jonge moeders zoeken zelden hulp. Terwijl psychische klachten vaak voorkomen tijdens de zwangerschap.

17 procent van de zwangere vrouwen voelt zich regelmatig somber en 12 procent daarvan heeft werkelijk een depressie. De bekendste symptomen van depressieve gevoelens zijn, somberheid en niet kunnen genieten. Andere veel voorkomende klachten hebben te maken met angst voor de bevalling en piekeren of je wel een goede moeder zal zijn, en ook kun je je enorm schuldig voelen over het combineren van het moederschap en werk.

Er zijn twee belangrijke redenen waarom aan psychische klachten tijdens de zwangerschap niet veel gedaan wordt:

  • Veel zwangere vrouwen denken dat klachten als somberheid en niet kunnen genieten van de zwangerschap, erbij horen. 
  • De buitenwereld heeft weinig begrip voor zwangeren met sombere en angstige gevoelens. Als je zwanger bent, moet je blij en dankbaar zijn, lijkt de overtuiging.

Vrouwen lijken het om deze redenen moeilijk te vinden om hulp te zoeken. Toch is het belangrijk om hulp te zoeken en iets aan de depressieve gevoelens te doen.

POP-poli

In het geval van sombere en depressieve gevoelens tijdens en na de zwangerschap kan de verloskundige je doorverwijzen naar een hulpverlener of eventueel naar een POP-poli. POP staat voor Psychiatrie, Obstetrie, Pediatrie en is een onderdeel van een medisch centrum/ ziekenhuis. In een POP-poli werken psychiater, kinderarts en gynaecoloog samen. In een gezamenlijk gesprek adviseren en begeleiden zij vrouwen met angstklachten, depressieve en/of psychotische aandoeningen of met psychiatrische medicatie tijdens de zwangerschap.

E-therapy

Ook wordt onderzoek gedaan naar e-therapy: een laagdrempelige zefhulpbehandeling voor zwangere en pas bevallen vrouwen. O.a. de werkzaamheid van een zelfhulpcursus wordt onderzocht. Het voordeel van e-therapie is dat je alles in eigen tijd kunt doen en in een vertrouwde omgeving.

Coaching

Veerkracht is het vermogen om goed om te gaan met veranderingen, tegenslagen en stress. Eerder onderzoek heeft laten zien dat als je veerkrachtiger bent, je je psychisch beter voelt en minder snel stemmingsklachten zult ontwikkelen. Ook kan meer veerkracht leiden tot een betere ontwikkeling van het kind tijdens en na de zwangerschap.

Tijdens coachingsgesprekken bij Her Story leer je hoe jij je veerkracht kunt vergroten. Neem contact op voor meer informatie.

Ondanks drukte met verloskundige, zwangerschapscursus en andere voorbereidingen op de bevalling en de periode daarna, is het belangrijk om iets aan sombere gevoelens te doen. Maak dit tevens bespreekbaar met jouw verloskundige en/of huisarts.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly